8 Perkara Yang Boleh Korang Lakukan Sementara Menunggu Keputusan SPM

Baru2 ini untuk kemasukan ke universiti memerlukan keputusan SPM, sebelum ni kita boleh guna result percubaan SPM, tapi sekarang tidak lagi dinasihatkan.

Nampaknya pelajar akan mempunyai banyak masa di tangan mereka sementara menunggu keputusan peperiksaan sebenar mereka. Tapi takpa, pembelajaran berlaku setiap kali kita mencari pengalaman baru!

 1. Belajar bahasa baru
Kredit: MerahPutih

Belajar bahasa baru bukan lagi perkara yang remeh, tetapi merupakan keperluan kerana ia membantu anda memperluas pandangan anda tentang dunia. Lebih-lebih lagi, bahasa asing membuka peluang pekerjaan yang menarik untuk anda yang mungkin melibatkan perjalanan atau tinggal di luar negara untuk jangka masa tertentu. Laporan dari CNN mendapati bahawa penterjemah dan jurubahasa akan menjadi salah satu daripada 15 pekerjaan yang paling pesat berkembang antara sekarang dan 2020. Antara bahasa yang paling mudah dipelajari termasuk bahasa Perancis, Sepanyol, Belanda, Portugis, Itali dan Sweden.

 • ELS Malaysia
 • SLC Language Centre
 • Inter Cultural Language School
 1. Belajar berenang!

Adakah anda tahu bahawa satu daripada enam kanak-kanak tidak boleh berenang? Lebih-lebih lagi, kira-kira 54 peratus daripada jumlah penduduk dunia tidak dapat berenang. Dan adakah anda tahu bahawa lemas adalah penyebab kematian kemalangan ketiga yang paling biasa di seluruh dunia? Dengan itu, adalah penting untuk meluangkan masa untuk mempelajari kemahiran menyelamatkan nyawa ini – ini adalah salah satu tonggak kehidupan, seperti menunggang basikal atau belajar membaca. Ia bukan sahaja membantu anda mempunyai sepasang paru-paru yang kuat tetapi juga membantu membina harga diri dan kebebasan diri.

 • Aeroswim
 • AquaSplash Academy
 • Let2Swim
 1. Belajar memasak atau ‘baking’

Masa untuk tackle pasangan dan bakal mertua korang. Sekiranya korang suka membuat sesuatu secara santai, kelas memasak atau membuat roti boleh menjadi pilihan! Sebilangan besar kelas jangka pendek dilengkapi dengan kuliah ringkas, produksi langsung dan sesi makan tengah hari. Lebih-lebih lagi, anda dapat bertemu rakan baru yang berminat untuk memasak dan membakar.

 • Baking Class Malaysia
 • Baking Project
 • Sugar Craft
 • The Cooking House
 1. Belajar main muzik
Kredit: Twitter @nshreeq

Satu kajian (Shellenberg, 2004), meneliti pengaruh pendidikan muzik terhadap kebolehan bukan muzik, kesannya terhadap pelajaran muzik terhadap prestasi akademik dan kemampuan kognitif. Kajian itu menunjukkan bahawa pelajar yang mengikuti pelajaran muzik menunjukkan kecerdasan yang lebih tinggi secara statistik. Belajar bermain muzik mendorong dan memotivasi anda untuk berjaya.

 • Philharmonic School of Music & Arts
 • Allegro Music & Arts
 • Opus Academy of Music
 1. Buat internship atau kerja sukarela
Kredit: St. John Ambulance of Malaysia

Dunia memerlukan lebih banyak orang yang tidak mementingkan diri sendiri. Luangkan masa lapang anda untuk melakukan kerja sukarela pada projek yang hampir dan disukai oleh anda. Menyedari kemampuan anda sendiri untuk membuat perbezaan bukan hanya meningkatkan harga diri, ia juga dapat memberikan ganjaran seumur hidup dalam usaha peribadi anda di masa depan (fikirkan permohonan biasiswa). Tambahan lagi, ini akan membantu anda dalam permohonan universiti, dan korang mempunyai sesuatu untuk ditulis untuk aktiviti ekstra kurikular.

 • Do Good Volunteer
 • WWF-Malaysia
 • Do Something Good
 1. Keluar dan buat aktiviti outdoor

Ramai orang muda pada masa kini mempunyai sedikit atau tidak ada hubungan dengan persekitaran semula jadi. Terdapat faedah penglibatan aktif dalam pengembaraan luar dan salah satu kelebihannya adalah kecergasan fizikal. Kajian lain menunjukkan bahawa penglibatan di luar rumah meningkatkan tingkah laku sosial.

 • Outdoor Gear Malaysia
 • EveryTrail
 • OpenSky Unlimited
 1. Tulis azam anda di kertas

Bagi mereka yang masuk ke media sosial, mungkin ini masa yang tepat untuk memulakan blog atau vlog. Sekiranya anda seorang pelajar yang pemalu di kelas, sekarang adalah masa yang tepat untuk berlatih dan memantapkan idea anda dengan menyatakan diri anda. Kami tahu bahawa tidak setiap catatan akan sempurna, tetapi menulis lebih banyak perkara yang paling anda sukai dapat membantu meningkatkan perbendaharaan kata, kemahiran sastera, dan juga pemikiran kritis anda.

 1. Melancong, melancong dan melancong!
Kredit: World Travel & Tourism Council

Ada pepatah mengatakan ‘pergilah tengok dunia luar’, dan kajian terbaru membuktikan perkara ini! Ulasan mengenai konsep jarak psikologi menunjukkan bahawa melancong bukan sahaja dapat meningkatkan produktiviti dan kreativiti tetapi kesedaran diri juga. William Maddux, seorang psikologi sosial Amerika, memerhatikan bahawa mereka yang tinggal di luar negeri juga lebih kreatif. Selain itu, melancong juga mendorong anda untuk belajar membuat kawan daripada orang yang tidak dikenali dan lebih selesa bercakap dengan orang baru.

Kredit gambar utama: via Astro Awani, The Star, IvyPanda & TheSmartLocal

Read Previous

7 Universiti Termahal Di Dunia!

Read Next

Kucing Ajak Gaduh, Jiran Rumah Keluar Turut Menolong!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + thirteen =