7 Universiti Termahal Di Dunia!

Sekiranya anda berpendapat bahawa yuran universiti di Malaysia mahal dan tidak masuk akal, jom tengok 7 universiti termahal di dunia!

Terdapat banyak pilihan untuk memilih universiti mahupon kolej, tapi terpulang kepada pilihan masing2. Universiti dan kolej adalah tempat untuk korang berkembang, belajar dan bersosial. Buatlah pilihan yang betul, nanti menyesal kang.

Namun, tidak semua orang dapat pendidikan tinggi. Walaupun ada yang mampu mendapat pendidikan swasta, mereka yang berasal dari keluarga kelas menengah sering bergantung kepada biasiswa dan pinjaman. Malangnya, pendidikan tinggi telah menjadi kemewahan yang tidak tersedia untuk semua orang.

1. Massachusetts Institute of Technology

Yuran pengajian tahunan:
$55,450 (RM228,758) untuk pengajian sarjana
$53,450 (RM220,507) untuk pengajian pascasiswazah

Universiti MIT dianggap sebagai universiti paling berprestij di dunia. Ia adalah universiti yang memfokuskan kepada pengembangan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik. Tidak mudah untuk masuk ke universiti ini kerana kadar penerimaannya rendah. Walau bagaimanapun, mereka menawarkan kemasukan buta yang bermaksud mereka tidak menawarkan anda tempat di universiti hanya jika anda berasal dari latar belakang perigi. Ada peluang anda! Dengan prestij datang bayaran tinggi. MIT bukan sahaja mengekalkan kedudukannya sebagai universiti teratas dalam QS World University Rankings, tetapi juga kekal sebagai universiti termahal di dunia.

2. Stanford University

Yuran pengajian tahunan
$55,473 (RM229,380) untuk pengajian sarjana
$57,861 (RM239,255) untuk pengajian pascasiswazah

Stanford berada di kedudukan # 2 dalam QS World University Rankings dan ia terkenal dengan program Kejuruteraannya. Kadar penerimaannya adalah 4.3% yang dianggap sebagai yang paling rendah, mengalahkan semua sekolah Ivy-League. Ia menawarkan kemasukan buta kepada pelajar tempatan, malangnya ia tidak sesuai untuk pelajar antarabangsa. Oleh itu, jika anda pelajar antarabangsa yang memerlukan sokongan kewangan untuk belajar di Stanford, tentunya sukar untuk mendapatkan tempat di sana.

3. Harvard University

Yuran pengajian tahunan
$49,653 (RM204,843) untuk pengajian sarjana
$51,904 (RM214,623) untuk pengajian pascasiswazah

Siapa tak pernah dengar Harvard? Universiti Harvard telah berjaya mendapat pengiktirafan dari seluruh dunia. Semua orang tahu Harvard dan anda mesti cemerlang untuk menjadi pelajar Harvard. Kadar penerimaannya adalah 4.6% yang agak rendah. Hampir 90% pemohon akan ditolak. Walaupun begitu, ia menawarkan kemasukan yang tidak perlu kepada pelajar tempatan dan antarabangsa. Harvard juga murah hati dengan bantuan kewangan dan biasiswa yang disediakan untuk pelajar antarabangsa.

4. California Institute of Technology

Yuran pengajian tahunan
$54,570 (RM225,646) untuk pengajian sarjana
$52.506 (RM217,112) untuk pengajian pascasiswazah

Kredit: Wikipedia

Institut Teknologi California terkenal dengan program Sains dan Kejuruteraannya. Ia adalah universiti penyelidikan dan 80% -90% pelajarnya akan diberi peluang untuk menjalankan penyelidikan dengan bimbingan profesor terkemuka. Kadar penerimaan juga sedikit lebih tinggi daripada MIT, Harvard dan Stanford iaitu 6.4%. Terdapat juga beberapa biasiswa dan pinjaman yang boleh dimohon oleh pelajar.

5. University of Oxford

Yuran pengajian tahunan
£9250 (RM52,433) untuk pengajian sarjana
£7,970-£13,075 (RM45,177- RM74,115) untuk pengajian pascasiswazah

Kredit: Clinical Trials Arena

Universiti Oxford adalah salah satu universiti tertua di dunia, dan cukup pasti yang tertua di United Kingdom. Kadar penerimaannya adalah 18% namun tidak mudah untuk masuk ke universiti terkemuka ini. Ia telah berjaya mengukuhkan kedudukannya di bidang akademik dan seperti yang diharapkan, ia telah menduduki tempat # 1 di dunia untuk banyak kursus popular termasuk perubatan.

6. University of Cambridge

Yuran pengajian tahunan
£9250 (RM52,433) untuk pengajian sarjana
£8,337-£16,320 (RM47,257-RM92,509) untuk pengajian pascasiswazah

Kredit: Legal Cheek

University of Cambridge, setakat ini, ia mempunyai bangunan lama yang paling indah, jalan-jalan yang indah dan kehijauan yang menjadi tarikan pelancongan yang popular. Universiti ini juga terkenal dan berada di peringkat terbaik di dunia untuk kursus seperti anatomi, arkeologi dan kesusasteraan Inggeris. Kadar penerimaannya lebih tinggi daripada pesaingnya, Universiti Oxford yang 21% dan ia mempunyai yuran pengajian yang sedikit lebih murah daripada universiti Oxford. Pelbagai biasiswa ditawarkan untuk pelajar antarabangsa tetapi terhad.

7. University College London (UCL)

Yuran pengajian tahunan
£9,250 (RM52,772) untuk pengajian sarjana
£11,170 – £22,010 (RM63,726-RM125,570) untuk pengajian pascasiswazah

Kredit: ILW Education Consultants

UCL adalah universiti pertama yang membenarkan kemasukan bagi individu dari setiap agama. Ia juga merupakan universiti pertama yang membenarkan kemasukan wanita. Tahap penerimaannya tinggi iaitu 63% walaupun berada di kedudukan # 10 dalam QS World University Ranking. Sehingga hari ini, UCL adalah universiti yang telah banyak menyumbang kepada dunia penyelidikan terutamanya dengan penemuan gas dan banyak lagi.

So, kalau diberi pilihan, mana satu jadi pilihan korang?? Adakah harga melambangkan sesuatu prestij? Sekiranya anda berpendapat bahawa harganya sepadan dengan pengalaman dan pendidikan, anda betul! Dengan keputusan yang cemerlang dan biasiswa, anda mungkin dapat memperoleh tempat di sana.

Kredit gambar utama: via DBIMAGES/ALAMY STOCK PHOTO, Stanford News – Stanford University & Timber Industry News

Read Previous

Peniaga Sayur Berumur 54 Tahun Beralih Kepada Perniagaan Dalam Talian Dan Media Sosial

Read Next

8 Perkara Yang Boleh Korang Lakukan Sementara Menunggu Keputusan SPM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 4 =