Duduki SPM Walaupon Dah Berumur 65 Tahun, Nak Buktikan Umur Bukan Penghalang Untuk Belajar

Usia bukanlah penentu seseorang untuk berhenti belajar. Ilmu kan luas, lagi2 zaman2 sekarang yang penuh dengan teknologi. Pernah tak korang terfikir, yang berumur macam pak cik ni perlu belajar pasal teknologi?? Perlu belajar pasal gadget? Perlu belajar menggunakan ‘mobile app’? Kalau korang tak pernah terfikir, korang memang ‘ignorant’ gila! Tak tahu maksudnya apa? Google. Korang ingat yang muda je ke patut tahu pasal teknologi! Yang tua tak perlu tahu??

Samalah dengan hal SPM ni. Keyword ‘belajar’!

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:aa3a.jpg

Salman Ahmad, 65 tahun, menunjukkan slip pendaftaran SPM. Beliau adalah bekas Timbalan Pengarah Tourism Malaysia, dan berpendidikan tinggi! Tapi saja nak ambil SPM sebab nak tunjuk anak cucunya yang pelajaran itu penting!

Meh Uncle Jimi cerita pengalaman sikit, Uncle Jimi pernah bersembang dengan orang berumur 70 tahun mahupon yang 90 tahun, dan mereka minta Uncle Jimi ajar macam mana nak guna online banking sebab masa tu Uncle Jimi kerja bank. Dia minta ajar okay! Satu persatu! Memang Uncle Jimi respek gila pakcik tu sebab still nak belajar. Padahal Uncle Jimi boleh activate kan account dia secara ‘back-end’ dengan satu butang je.

Bukan macam umur 25 tahun – 30 tahun, yang selalu bagi alasan ‘Eh saya tak tahulah online2 ni’. ‘Oh tak boleh auto-activation ke?’. ‘Awak boleh tolong buatkan?’ Disebabkan masa tu fikir tanggungjawab sebagai kerja, dan kita pon perlulah tolong mana yang patut, jadi Uncle Jimi layankan je.

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:aa29 (1).jpg

Apa yang Uncle Jimi nak sampaikan, yang berumur masih lagi nak belajar, yang muda taknak.  Tak semua tapi kebanyakan memang macam tu! Tak malu ke yang muda?? Lepastu lepak mamak, sembang macam kau pelapis negara sambil main Mobile Legends. Puihhh!

Kredit gambar utama: via BERNAMA

Read Previous

Daft Punk, Pemuzik Duo Legend Mengumumkan Persaraan Mereka

Read Next

Seorang Bapa Redah Banjir Untuk Membelikan Anaknya PS5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 14 =