Jangan Lakukan 5 Perkara Ini Sebelum Berjumpa Dengan Doktor

Menjaga kesihatan memang sangat penting. Bila sakit, dah tentu korang perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Tapi korang tak boleh jumpa doktor terus tanpa mengetahui apa yang perlu korang lakukan. Ada beberapa peraturan yang perlu dipatuhi. Ia penting untuk memastikan pemeriksaan tidak terganggu dan boleh mengakibatkan doktor salah diagnosis kesihatan korang. Kat sini Abang Jim nak bagi panduan apa yang korang kena buat sebelum berjumpa dengan doktor.

1.   Jangan terlalu dahaga sebelum ujian air kencing

Air kencing manusia terdiri daripada 99 peratus air dan hanya satu peratus asid, ammonia, hormon, sel darah mati, protein, dan bahan lain yang digunakan untuk penyelidikan. Jika dilihat konsentrasi itu sangat rendah. Jadi, jika korang memberikan 100 ml air kencing, kira-kira satu ml itu sesuai untuk dianalisis. Minum lebih banyak air beberapa jam sebelum melakukan ujian untuk memastikan korang menghasilkan air kencing yang mencukupi.

2.   Jangan gunakan deodoran sebelum mamogram

Larangan penggunaan deodoran sebelum mamogram adalah berkaitan dengan komposisinya kerana ia mengandungi bahan logam kecil. Semasa prosedur, mudah untuk membuat kesilapan logam ini sebagai tanda kanser. Keputusannya bukan sahaja salah tetapi mereka akan buat korang cemas.

3.   Jangan makan makanan merah sebelum membuat kolonoskopi

Makanan warna merah semula jadi akan menjejaskan keputusan kolonoskopi korang. Antara produk yang perlu elakkan sekurang-kurangnya seminggu sebelum ujian ini adalah kranberi, gula-gula merah, frosting merah, licorice merah, tomato dan sos tomato. Korang juga perlu ingat bahawa ini tidak bermakna makanan warna lain boleh dimakan sebelum berjumpa doktor. Sehari sebelum ujian, korang perlu makan makanan berbentuk cecair sahaja.

Baca artikel ini: Sebab Sukar Cari Jodoh Lelaki Ini Tekad Kahwini Robot

4.   Jangan makan makanan masin sebelum menjalani ujian tekanan darah

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan untuk makan tidak lebih daripada 2,300 miligram garam setiap hari. Antara kesan berbahaya yang lain, ia menyumbang kepada peningkatan tekanan darah. Oleh itu, sebelum ujian, korang tidak digalakkan untuk makan makanan segera, kacang, atau makanan lain yang mengandungi banyak garam.

5.   Jangan makan ubat sebelum menjalani ujian darah

Beberapa hari sebelum ujian, untuk keputusan yang lebih tepat, korang harus elakkan mengambil ubat supaya darah korang mempunyai masa untuk dibersihkan dan tidak dipengaruhi oleh faktor luar. Seperti pil yang telah ditetapkan kepada korang untuk diambil secara mandatori, doktor biasanya akan meminta untuk korang tidak mengambilnya pada waktu pagi sebelum menjalani ujian darah dan ubat itu perlu diambil kemudian. Tetapi dalam kes tertentu, adalah lebih baik jika korang berbincang dengan pakar terlebih dahulu.

Baca artikel ini: Memang Betul-Betul Pelik! Hobi Suka Berlakon Jadi Mayat

Read Previous

Lucu! Gambar Di Instagram VS Realiti

Read Next

Kaedah Semula Jadi Untuk Melegakan Gatal Gigitan Nyamuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × one =