Berkait Dengan Kesihatan Mental, Google Bantah Kamera ‘Beauty Mode’

Untuk muat naik sesuatu gambar di media sosial, pasti ramai antara kita yang akan memastikan gambar tersebut bebas daripada sebarang cela – biarpun ianya adalah daripada sesuatu yang tak dapat diubah. 

Antaranya memiliki mata sepet, hidung yang kembang dan kulit berwarna sedikit gelap.

Kredit: Free News

Disebabkan itu jugalah ramai daripada pengguna telefon pintar memilih untuk menggunakan kamera dengan mod ‘beauty’ bagi memperlihatkan diri mereka tampil lebih menawan dalam gambar akhir.

Mod kecantikan atau beauty mode ini memang bagus dalam memberikan pengguna keyakinan untuk tampil lebih anggun dalam gambar namun tanpa sedar ianya telah menyebabkan satu lagi masalah lain berkaitan dengan kesihatan mental.

Beauty mode menjadikan seorang itu seakan enggan menerima dirinya yang tersendiri dan sentiasa merasa kurang sekiranya mengambil gambar tanpa menggunakannya.

Kredit: Honor

Susulan itu, cakna dengan isu ini, Google telah membuat keputusan untuk membantah penawaran khidmat kamera beauty mode selepas mengkaji daripada pelbagai sudut termasuklah merujuk kepada pakar kanak-kanak serta pakar dalam kesihatan mental.

Kalau nak tahu, hasil kajian ini memang memeranjatkan. Puratanya tak ramai pengguna yang tahu gambar yang mereka ambil sebenarnya adalah dihasilkan daripada mod ini.

Kredit: Tek Deeps

Melihatkan impak negatif yang ada, Google kini sudah pun membuang tawaran kamera mod beauty dalam telefon pintar mereka bermula dengan Pixel 4a sehinggalah kepada moden terkini, Pixel 5.

Tetap membenarkan pengguna menggunakan fungsi face retouching, Google secara terbuka memaparkan perubahan yang akan berlaku pada wajah sekiranya fungsi berkenaan digunakan selain daripada bagi mewujudkan suasana kesihatan yang lebih baik untuk pengguna.

Read Previous

Jangan sabotaj diri sendiri! Perkara yang No-No ketika temuduga kerja

Read Next

LG Perkenal Model TV Boleh Gulung Pertama Di Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − five =