Konfem Kena Ada Bila Hari Raya! 5 Jenis Mercun Tak Ditelan Zaman!

Bila hari raya, sambil Uncle Jimi duduk termenung dalam bilik tak dapat balik raya, tiba-tiba terkenang zaman kecil-kecil dulu.

Ikut pak cik jumpa member dia takpon pergi ke pasar malam sebelum malam raya, bila dah sampai, tengok ada banyak makanan dan orang membeli belah untuk beraya, dalam banyak2 gerai, pasti akan ada seorang brader yang nampak mencurigakan berdiri di sebalik bonet kereta, offer bunga api dengan mercun. 

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:Pasar-Malam (1).jpg
Kredit: via Kesempurnaan dalam Kesederhanaan ^_^

Dulu tak se open macam sekarang, jual mercun siap buka mini booth dekat pasar malam HAHAHA!

Sebagai kanak-kanak, tipulah kalau kita tak excited bila nampak semua ni kan? Cuma bila dah dewasa ni, tetiba terfikir eh dari kecil hingga dah besar sekarang, mesti budak2 main bunga api dan mercun. Dah macam jadi benda wajib untuk memeriahkan hari raya!

Lepastu Uncle Jimi perasan, mesti 5 mercun ni yang jadi ‘staple’:

  1. Bunga api
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:1012827_10151729458579727_1916372404_n.jpg
  1. Pop Pop
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:7.jpg
  1. Thunderclap
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:mercun_thunder_clap__20_shoot__1590908769_8e07a645_progressive.jpg
  1. Mercun Roket
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:CIMG0957.JPG
Kredit: via Mercun Raya
  1. Mercun Bola
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:maxresdefault (2).jpg
Kredit: via Mercunn Vloggers

Banyak lagi sebenarnya, mercun papan, mercun ketupat, mercun mancis, mercun gasing dan sebagainya. Favourite Uncle Jimi dah tentu mercun bola, ketupat, dan roket. Kalau dapat meriam pon bila balik kampung, nak main meriam dekat bandar tak berani boh!

Apa mercun favourite korang takpon mercun paling rare yang pernah korang tengok??

Kredit gambar utama: via wordpress.com & Carousell

Read Previous

‘Nurse’ Dikecam Netizen Sebab Buka Aib Pesakit Pakai ‘Spender’ Koyak?

Read Next

Naim Harith, Pelukis Malaysia Yang Kreatif Dengan Lukisan Makanan & Idea Pemikirannya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 4 =