Berapa Kalori Yang Terbakar Semasa Kita Tidur? Adakah Tidur Punca Berat Badan Naik?

Sekiranya korang tengah berusaha mencari cara untuk membakar lebih banyak kalori dan lemak, pertimbangkan rutin malam korang. Kajian menunjukkan aktiviti mental merangkumi sekitar 20% kadar metabolisme rehat anda, atau kalori yang anda bakar tanpa bergerak secara fizikal. Otak kita terus melakukan ini semasa kita tidur. Sebenarnya, otak anda berfungsi sama keras semasa tidur seperti ketika anda terjaga.  

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:man-sleeping-face-down-aia-malaysia.jpg
Kredit: via AIA Malaysia

Jadi berapa banyak kalori yang kita bakar semasa tidur? Betul tu, memang terdapat pelbagai faktor. Dalam artikel ini, kami menguraikan semua yang perlu korang ketahui untuk meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar setiap malam ketika tidur.

Metabolisme

Bila-bila masa korang membuat metabolisme anda bekerja lebih keras, kadar metabolisme anda akan meningkat. Ini boleh berlaku ketika bersenam, misalnya. Tapi kadar metabolisme berbeza berdasarkan berat badan, jantina, dan usia seseorang.  

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:107152762_2663930550594561_1930256097218634234_n.jpg
Kredit: via neuroversiti.com

Semasa korang tidur, badan anda mengeluarkan 95% kalori yang diperlukan untuk berfungsi pada waktu rehat yang sederhana.

Cara Membakar Lebih Banyak Kalori Semasa Tidur

Ternyata, ada beberapa cara untuk meningkatkan pembakaran kalori semasa kita tidur. Yang paling penting adalah mendapatkan rehat malam yang lebih baik. Tidur yang lebih nyenyak bermaksud lebih elok. Masa ni, otak kita dalam keadaan paling aktif dan membakar kalori paling banyak. Ini kerana otak anda membakar lebih banyak oksigen ketika bekerja keras semasa tidur nyenyak ini.

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:cara-menghitung-kalori-makanan-untuk-turunkan-berat-badan-1579171954.jpg
Kredit: via SehatQ

Bagaimana nak konsisten??

  • Ikuti jadual supaya anda tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.
  • Bersenam 20-30 minit sehari. Tetapi jangan bersenam dalam beberapa jam setelah tidur.
  • Elakkan kafein pada waktu petang.
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:iStock-938993594-1000x600.jpg
Kredit: via Diabetes UK
  • Matikan lampu terang dan cahaya digital, dan tutup telefon anda dengan senyap. 
  • Jangan menonton TV di atas katil. Membaca buku cetak atau majalah jauh lebih baik daripada melihat telefon, tablet, atau peranti lain dengan lampu biru yang merangsang. Dalam kajian Harvard, peserta memerlukan 10 minit lebih lama untuk tertidur menggunakan pembaca e-book berbanding buku cetak. Ini kerana cahaya yang dipancarkan dari skrin anda menyebabkan tubuh anda menekan hormon melatonin, yang sangat penting untuk tertidur. Sekiranya anda tidak dapat tidur, jangan hanya berbaring di tempat tidur. Pindah ke sofa dan baca sehingga anda penat.

Selain daripada itu, hadkan paparan cahaya biru(blue light exposure), hilangkan gangguan dan kekacauan dari bilik tidur, makan makanan kecil yang sihat pada waktu sebelum tidur, rancangkan senaman pada waktu pagi atau petang agar tidak menghalang tidur, dan amalkan kebersihan tidur yang baik.

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:blue-light-electronics.jpg
Kredit: via Time Magazine

Tapi, kalau korang ada masalah tidur, please jumpa pakar kesihatan, sebab takut korang ada insomnia plak! Semoga bermanfaat!

Kredit gambar utama: via Men’s Health

Read Previous

Kerja Idaman, Hanya Tidur Dan Dapat RM6,168! Tak Percaya?? 31st May 2021 Tarikh Tutup!

Read Next

‘Nurse’ Dikecam Netizen Sebab Buka Aib Pesakit Pakai ‘Spender’ Koyak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − 6 =