Nak Kuku Cantik Dan Sihat? Ikut 5 Petua Mudah Ini

Selain dari menjaga kebersihan dan kecantikan wajah serta tubuh badan, aspek kebersihan dan kecantikan kuku juga penting tau. Kuku korang tu perlulah dijaga rapi setiap masa demi menjamin penampilan yang baik buat diri sendiri. Bukan itu sahaja, kalau kuku korang tu bersih dan cantik, tak adalah korang malu berdepan dengan orang ramai. Selain memotong kuku, kat sini Abang Jim nak share petua berkesan untuk menjaga kebersihan dan kecantikan kuku yang korang boleh amalkan di rumah.

1.   Limau Nipis

Potong limau nipis kepada dua bahagian. Gosokkan ke atas kuku serta biarkannya selama beberapa minit. Bilas dengan air.  Korang boleh amalkan cara ini untuk pastikan kuku sentiasa cantik dan sihat.

2.   Bawang Putih

Kupas kulit bawang putih dan bersihkannya. Tumbuk sehingga lumat dan gosokkan bawang putih tadi ke atas kuku. Cuci dengan air sehingga bersih. Kuku akan lebih berkilat dan dalam masa yang sama bawang putih boleh menguatkan struktur kuku. Bawang putih baik dalam mengatasi masalah kuku mudah rapuh.

Baca artikel ini: 8 Cara Mudah Untuk Lupakan Bekas Kekasih

3.   Belimbing Buluh

Gosok buah belimbing buluh terus ke atas permukaan kuku. Selepas itu, rendam kuku di dalam air suam yang telah dicampur garam untuk hasil yang lebih efektif. Biarkan ia kering dengan sendiri. Untuk kesan lebih baik, sapukan minyak zaitun. Amalkan petua ini untuk atasi masalah kuku kusam dan mudah kering.

4.   Lemon

Kandungan vitamin C yang tinggi dalam lemon mampu membuatkan kuku tampak lebih cantik dan berkilat. Hiris beberapa kepingan buah lemon. Sapukan hirisan lemon di atas kuku untuk beberapa minit. Bilas dengan air. Amalan ini boleh membantu dalam mengatasi kuku yang kekuningan.

5.   Kulit Tembikai

Percayalah yang kulit buah tembikai boleh memberikan efek kuku yang lebih berkilat dan bersih. Caranya adalah dengan menggosok kulit buah tembikai ke atas permukaan kuku. Biarkan ia mengering. Cuci dengan air sehingga bersih.

Mudah jer untuk dapatkan kuku yang sihat. Korang tak payah susah-susah nak keluar pergi buat ‘medi pedi’ kat salun. Selain kuku tangan, korang juga boleh buat cara yang sama kat kuku kaki juga.

Baca artikel ini: Cantik! 10 Idea Sentuhan Dekorasi Murah Dan Mudah

Read Previous

8 Cara Mudah Untuk Lupakan Bekas Kekasih

Read Next

Hobi Berfaedah Yang Korang Boleh Cuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 7 =