Sebab kenapa kucing benci air?

Korang yang ada membela kucing tu, korang mandikan tak kucing korang? Macam dengan reaksi kucing korang tu? Mesti Nampak happykan? Hahahaha..Min yakin memandikan kucing bukan perkara mudah. Tak seperti anjing. Kucing min kalau kena mandi, dia punya meraung tu macam nak kena cucuk! Padahal mandi jer pun over tau..Mencik! So min tertanya-tanya kenapa ek kucing takutkan air? Kat bawah ni min rangkumkan kemungkinan kenapa kucing takut pada air. Jom kita semak.

  • Tak boleh berenang

Kucing bukanlah haiwan yang boleh berenang. Memang ada sesetengah kucing kita pernah tengok berenang kat dalam air, tapi itu hanya untuk kucing terlatih. Hakikatnya kucing akan berasa fobia dan takut tenggelam jika ternampak air. Macam korang takut tempat tinggi sebab kalau jatuh korang boleh ke terbang?

  • Boleh ‘mandi’ sendiri

Kalau kita perhatikan, kucing akan sentiasa menjilat bulunya tak kira masa dan waktu. Kadang-kadang tak sudah-sudah asyik menjilat bulu dia. Itu takdanya dia tengah mandi guys! So jangan menghendap pulek. Lagi satu kucing tak suka kalau bulunya terasa basah sebab kucing sukakan suhu yang suam-suam panas.

  • Tak biasa terkena air

Kucing yang tidak biasa terkena air memang akan menjadi takut pada air sampai bila-bila.  Tapi berbeza pula kalau kucing yang dah biasa dimandikan sejak kecil akan jadi excited untuk mandi, malah dia akan berasa nyaman setiap kali mandi.

  • Ikut jenis kucing

Ada jenis kucing yang memang tak takut air dan boleh berenang seperti anjing. Contohnya seperti kucing daripada jenis Turkish Van.

  • Tak suka sejuk

Kucing sangat lemah dengan cuaca sejuk dan mudah jatuh sakit. Kalau kita tengok, kucing lebih suka tidur kat tempat yang panas dan selesa.

Jadi itulah serba sedikit fakta kenapa kucing tak suka air. Tapi walaupun kucing tak suka air, itu tidak bermaksud kucing tidak boleh dimandikan yer. Boleh asalkan betul cara dan tekniknya. Jangan sampai tangan korang bercalar sudah kena cakar dengan si bulus!

Read Previous

Lelaki merajuk apa nak buat ni? Cuba 5 tip ni

Read Next

Cantik! Ketahui Top 6 Universiti Paling Cantik di Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 9 =