8 Barang Harian Bakal Hilang 2030

Beberapa hari lagi kita akan memasuki ke abad baharu yang pasti menjanjikan pembaharuan yang baharu selepas sedekad yang lepas.

Jadi pernah tak terbayang, apa barang kegunaan harian yang bakal dihapuskan pada sedekad mendatang ?

Berikut adalah 8 perkara yang mungkin akan hilang pada tahun 2030.

1. Kad Kredit

Oh, ya, kami masih boleh membayar dengan kredit – yang tidak akan hilang pada bila-bila masa – tetapi kami tidak memerlukan plastik segi empat tepat untuk melakukannya. Sudah kita melihat lebih banyak orang membayar dengan telefon, Fitbit, atau cincin, dan itu hanya akan menjadi lebih biasa. Tidak lama lagi, anda mungkin tidak memerlukan peranti sama sekali kerana sistem pembayaran akan berfungsi melalui pengiktirafan muka (Ia sudah berlaku di China).

2. Tunai

Tunai tidak akan hilang sepenuhnya, tetapi ia sudah berada di penghujung jalannya, dan tidak lama lagi ia akan menjadi pilihan pembayaran pilihan paling rendah (dan paling mahal). Purata bilangan urus niaga ATM setiap orang telah turun sejak tahun 2010 daripada 40 tahun ke 25, Bank Rizab melaporkan pembelian pengguna tunai menurun dari 60 peratus kepada 37 peratus pada masa yang sama, dan penganalisis pasaran East & Partners memberitahu Australia akan hamper dengan negara tanpa tunai (sehingga 2 peratus daripada pembelian) menjelang 2022.

3. Kata Laluan

Adakah anda salah satu dari ribuan orang yang menggunakan QWERTY, ABC123, LETMEIN, 123456, atau PASSWORD sebagai kata laluan anda? Jika ya, anda mesti tahu lebih baik! Tetapi jangan risau – tidak lama lagi anda tidak perlu menggunakan kata laluan sama sekali. Sudah, anda boleh membuka kunci peranti anda dengan cap jari, mata atau muka anda, dan tidak lama lagi semua keselamatan akan beralih ke pengiktirafan biometrik semacam itu.

4. Kekunci

Walaupun kita berada dalam topik keselamatan, katakan selamat tinggal kepada kekunci seperti Kekunci rumah, kunci kereta dan kunci pejabat .Benda ni semua boleh menjadi pameran muzium kerana kami akan mengunci dan membuka kunci segala-galanya menggunakan telefon.Dan ya, anda rasa – semua itu juga akan digantikan dengan pengiktirafan biometrik juga.

A person smiling for the camera

Description automatically generated

5. Kacamata Mata (Kacamata)

Tidak lama lagi, akan menjadi lebih biasa bagi kita untuk menjadi cyborg – iaitu, mempunyai peningkatan teknologi kepada badan kita untuk menjadikan kita “superhuman”. Anda boleh mengatakan bahawa kami telah melakukannya selama berabad-abad dengan cermin mata (dan kini kanta lekap), tetapi “teknologi” itu tidak lama lagi akan hilang, digantikan oleh titisan mata nanoteknologi yang secara automatik membetulkan penglihatan anda.

6. Meter Tempat Letak Kereta

Pernah dengar kereta memandu sendiri dan kereta parker sendiri ? Haa, itu mungkin akan menjadi realiti dalam 20 tahun akan dating. Namun untuk meter parker ianya akan hilang sedekad lagi sebab teknologi parker sekarang boleh mengecam nombor plate kereta dan terus caj kad kredit anda.

A close up of a computer

Description automatically generated

7. Pengecas

Sekiranya anda mempunyai telefon pintar model lama, anda mungkin tahu ia menyokong “pengecasan tanpa wayar”.  Pengecasan wireless baharu seperti ‘OTA’ tidak memerlukan apa-apa wayar mahupun sokongan telefon lain malah ianya seperti wifi. Ia hanya mengecas peranti sehingga 10 meter jauhnya, dengan cepat dan selamat. Teknologi ini telah bertahun-tahun (Nikola Tesla bahkan meramalkannya pada awal tahun 1900-an), tetapi hanya sekarang bahawa syarikat-syarikat tenaga sedang mencari untuk menjadikannya mampu dan berskala.

8. Hard Drive

Terdapat masa apabila ruang penyimpanan merupakan faktor penting dalam memilih komputer atau telefon. Tetapi, dengan akses Internet yang cepat dan storan berasaskan Cloud yang murah, saiz tidak lagi penting. Untuk yuran langganan kecil, kami menyalurkan Spotify dan Netflix, secara automatik membuat sandaran semuanya (kepada perkhidmatan seperti iCloud, Google, dan Dropbox), dan mempunyai akses segera ke pelbagai peranti.

Kita akan menuju ke alam cyber menjelang tahun 2030, bukan 2020. Jadi bersedia dah ke ?

Read Previous

Tanda Kau Hanya Dianggap Kawan – Lelaki

Read Next

10 Tips nak berjimat ketika belajar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 8 =