Teringin Nak Bela Kucing?? Tips Penjagaan Kucing Sebagai Haiwan Peliharaan!

Closeup portrait of funny ginger cat wearing sunglasses isolated on light cyan. Copyspace.

Kepada yang nak mula bela kucing tu, ha usah risau, usah gentar! Kami ada! Dan tips ni legit! Sebab kitorang pon kucing enthusiasts tau! HAHA! Di kalangan kami ada yang bela kucing parsi, Bengal dan sebagainya.

Kenapa perlu ada tips dan penjagaan? Mesti ada yang kata bagi makan, tempat tidur dahlah. Sebenarnya, bila kita nak pelihara haiwan, ia seperti tanggungjawab dan komitmen yang perlu dibuat sepanjang kucing tu bersama dengan korang! Macam jaga anak lah! Bezanya, instead of dia nangis, dia meow meow! 

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:https___contestimg.wish.com_api_webimage_5d9ab1d82290a90563818108-13-original.jpg
Kredit: via zoodmall

Tanpa lengahkan masa, jom tengok tips dan penjagaan untuk menjaga kucing!

Sediakan ruang dan kemudahan yang mencukupi ​

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:maxresdefault (2).jpg
Kredit: via Youtube EverXFun

Tiang mencakar berfungsi sebagai alat menguji kuku kucing peliharaan dan menjauhkan mereka daripada mencakar semua perabot di rumah. Mempelbagaikan permainan si comel dan membiarkan mereka meneroka seluruh bahagian rumah juga dapat membantu mereka untuk kekal aktif.​

Galakkan senaman​

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:exercise_480x480.jpg
Kredit: via BonBeno

Jika si comel dipelihara di dalam rumah, peluang untuk mereka bersenam adalah lebih rendah berbanding kucing terbiar. Mereka mungkin akan terdedah dengan masalah berat badan yang akan meningkatkan risiko penyakit berkaitan berat badan.​

Bantu si comel korang kekal cergas dan aktif dengan memberikan mereka masa bermain yang tetap seperti berlari, menyambar dan menangkap – mereka juga harus diberikan makanan yang secukupnya selepas beraktiviti.

Pilih makanan yang sesuai untuk kucing peliharaan​

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:tumblr_nn97susNy71r6obhbo2_400-300x209-1.jpg
Kredit: via Miaustore

Kucing peliharaan akan mengalami masalah bebola bulu lebih tinggi berbanding dengan kucing terbiar. Tenaga yang diperlukan mereka juga berbeza.​

Sebab setiap jenis/baka kucing, diet pemakanan diorang berbeza. 

Jadi carilah makanan yang sesuai dan mengandungi serat dan bebola bulu akan dikeluarkan melalui sistem pencernaan. Jumlah protein/lemak yang sesuai, serta lengkap dengan nutrien diperlukan untuk menyokong kesihatan si comel korang.​

Kredit gambar utama: via iStock

Read Previous

Frontliner Kepenatan Dan Rebah Atas Jalan Raya Akibat Terlampau Ramai Pesakit Positif Covid-19!

Read Next

Kanak-kanak Berumur 11 Tahun & Dia Juga Adalah CEO Kilang Coklat! Ingin Membantu Mereka Yang Terkesan Dengan Covid-19!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 2 =