Sedu Tanpa Henti? 5 Cara Menghilangkan Sedu Tanpa Air

Sedu adalah suatu perkara yang mesti akan berlaku kepada seseorang.

Walaupun sedu boleh berhenti dengan sendirinya, tetapi kalau dah 10 minit nonstop sedu, boleh mengundang jugalah kan.

Punca sedu

Diafragma merupakan otot yang terletak di bawah paru-paru yang berfungsi untuk mengawal pernafasan.

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:118887099_1150519808675079_2098558574846662045_n.jpg
Kredit: FB @officialmisi

Sedu berlaku apabila otot diafragma mengecut secara tiba-tiba tanpa kawalan menyebabkan seseorang itu menarik nafas secara tiba-tiba dan peti suara pula tertutup dan menyebabkan bunyi tersedu terhasil.

Antara faktor lain:

  • Makan terlalu banyak dan terlalu laju
  • Minum minuman berkarbonat
  • Makan makanan pedas
  • Stress
  • Pengambilan alkohol

Biasanya, kita akan minum air untuk hilangkan sedu, tapi ada banyak cara lagi sebenarnya.

Cara-cara nak hilangkan sedu

  1. Kunyah lemon atau limau
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:lime-vs-lemon-1200x628-facebook-1200x628 (1).jpg
Kredit: via Healthline

Juga boleh dibuat sebagai jus.

  1. Madu
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:honey-lemon-water.jpg
Kredit: via Lifehack

Telan sesudu madu boleh menghilangkan sedu.

  1. Alihkan fokus

Mengalihkan fokus dari sedu, dengan membuat perkara dan aktiviti lain.

  1. Kawal pernafasan
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:2545.jpg
Kredit: The Guardian

Tarik nafas dalam kiraan 5 saat dan menghembuskannya dalam kiraan yang sama. Ulang kaedah ini sehingga sedu hilang.

  1. Buat valsalva maneuver
Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:The-Valsalva-maneuver.jpg
Kredit: via Samarpan Physiotherapy Clinic in Ahmedabad

Valsava maneuver ini lebih mudah difahami dengan cara seseorang itu meneran sama seperti membuang air besar tanpa mengeluarkan nafas.

Kalau korang dah buat semua cara di atas dan masih sedu, dan ia berpanjangan sehingga sehari ke dua hari, better pergi buat health checkup dekat klinik or hospital. Berkemungkinan diafragma atau paru2 korang ada problem.

Tapi harap2 tak lah, sekadar langkah berjaga2. Semoga bermanfaat guys!

Kredit gambar utama: via Shine365

Read Previous

6 Antivirus Yang Padu Untuk Smartphone Korang! Boleh Didapati di iOS & Android!

Read Next

Nampak Pelik Kan?? 5 Konsep Teknologi Dulu Yang Telah Berjaya Dicipta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 5 =