9 Makanan Paling Pelik Di Dalam Dunia, Tapi Dianggap Biasa Dalam Kehidupan Mereka

Apakah makanan paling pelik yang pernah korang nampak?? Mungkin bagi kita pelik, tapi bagi mereka ialah satu hidangan yang istimewa atau biasa dimakan dalam kehidupan seharian.

Biasalah, dalam dunia ni ada pelbagai manusia dan tradisi. Jadi kita perlulah menghormati dan memahami budaya mereka. Kalau nak cuba, silakan. HAHA!

So, jom tengok!


1. Arak ular

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:shutterstock_135181271.jpg
Kredit: via bootsnall.com

Suka anggur yang berbeza? Sejambak reptilia dengan beberapa titis racun mungkin? Wain ular adalah wain beras yang dibungkus dengan ular berbisa. Ia mempunyai warna yang sedikit merah jambu seperti mawar kerana darah ular di dalamnya. Ia dipercayai mempunyai tujuan perubatan, tetapi mungkin lebih berguna sebagai bahan perbualan daripada yang lain.

Ethanol meneutralkan racun sehingga tidak berbahaya.

Ular dibiarkan merendam anggur beras selama berbulan-bulan untuk membiarkan racun larut dalam anggur. Ethanol meneutralkan racun sehingga tidak berbahaya. Anggur ini berasal dari Vietnam, di mana ular dianggap memiliki kualiti perubatan, tetapi telah menyebar ke bahagian lain di Asia Tenggara dan China Selatan. Anggur ular tidak boleh dikelirukan dengan anggur darah ular yang berpotensi lebih berbahaya, dibuat dengan memotong perut ular agar darah mengalir ke dalam anggur dan disajikan dengan segera.

2. Tarantula goreng

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:51184810_fried-tarantula-spider_1x1 (1).jpg

Jika korang ada arachnophobia, korang mungkin tidak mahu mencuba memakan raksasa berkaki lapan ini. Mereka bukan labah-labah rumah kecil, mereka adalah tarantula besar dan korang boleh membelinya dari penjual jalanan di Skuon, Kemboja.

Mereka digoreng keseluruhan – kaki, taring dan semua. Ada pelancong yang datang dari jauh untuk mencuba.

Mereka renyah di luar dengan badan lengket di bahagian dalam dengan rasa yang menyerupai kriket atau ayam.

Arachnid berbulu hitam, yang terdapat di hutan di sekitar pasar pasar Skuon, telah menjadi sumber kemasyhuran dan kekayaan bagi wilayah ini kerana banyak orang berhenti untuk mencuba mereka dalam perjalanan ke tempat lain. Dengan harga hanya beberapa sen, rasanya sedap dipetik terus dari liang dan kuali yang digoreng dengan sedikit bawang putih dan garam. Mereka renyah di luar dengan badan lengket di bahagian dalam dengan rasa yang menyerupai kriket atau ayam.

3. Sushi ikan buntal

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:018d16fd6d9fb78eb62817d66e75cbe3b468cebb-thumb-860xauto-18236.jpg
Kredit: via Food in Japan

Korang mesti berhati-hati dengan makanan istimewa ini atau korang mungkin berakhir di bilik mayat. Ikan buntal yang beracun, atau dikenali sebagai fugu, adalah makanan istimewa di Jepun walaupun kulit dan bahagian dalamnya mengandungi tetrodotoksin beracun, yang 1.250 kali lebih kuat daripada sianida.

Kulit dan bahagian dalamnya mengandungi tetrodotoksin beracun, yang 1.250 kali lebih kuat daripada sianida.

Itulah sebabnya di Jepun hanya restoran berlesen yang dibenarkan untuk menyediakannya. Cubalah ini di restoran berlesen, jika tidak, anda mungkin lumpuh dan akhirnya mati akibat sesak nafas kerana tidak ada penawar yang diketahui.

Lima belas orang mati di Thailand ketika ikan itu dinyatakan tidak sah dan orang-orang mula memakainya berwarna merah jambu dan menyebarkannya sebagai salmon.

4. Balut, ‘fertilised egg’

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:balut-hero-1200x742.jpg
Kredit: via Modern Farmer

Hidangan Filippino ini, yang disebut Balut, tidak seperti coklat Kinder Surprise dekat 7-Eleven tu ya, walaupun bukan mainan plastik, tetapi peluang untuk makan ayam dan telur anda pada masa yang sama.

Telur yang dibaja dan direbus sebelum telur menetas, sehingga kuning telur keluar diikuti dengan… ayam jantan (atau itik). Mereka dimasak ketika janin berada di mana saja dari 17 hari hingga 21 hari bergantung pada pilihan korang.

Dalam budaya Filipina, Balut hampir sama popular dengan hot dog di Amerika dan peniaga jalanan menjerit ‘Baluuuuuuut’ ketika mereka mendorong kereta mereka ke jalan. Mereka dipercayai boleh meningkatkan libido dan juga makanan ringan yang kaya dengan protein.

Mereka diyakini dapat meningkatkan libido dan juga makanan ringan yang kaya dengan protein.

Balut biasanya disedut dengan bir dan disiapkan dengan secubit garam, jus lemon, lada hitam dan ketumbar, walaupun beberapa pemakan Balut lebih suka dengan cili dan cuka. Cara makan Balut adalah dengan membuka telur, menghirup kuahnya dan kemudian memakan kuning telur dan janin.

5. Kala jengking goreng

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:de85c642ebb866591b5119173cd84d53 (1).jpg
Kredit: via Pinteresta

Terkenal di Vietnam dan wilayah-wilayah tertentu di China.

6. Sup telur semut putih

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:large_White-ant-eggs-soup-Laos-thailand-shutterstock_631156757_53cc2c7973.jpeg
Kredit: via roughguides.com

Salah satu sup yang tidak biasa di dunia, Laos ‘Gaeng Kai Mot Daeng menggabungkan campuran telur semut dan embrio separa dari semut putih, ditambah beberapa semut bayi untuk menambahkan rasa masam. Rasa macam udang katanya 

Takpon berpura-pura korang makan semangkuk bubur ayam mekdi.

7. Belalang salut coklat

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:p019216k.jpg
Kredit: BBC

Israel akhir-akhir ini menderita wabak belalang, tetapi untungnya ini adalah satu-satunya serangga yang dianggap Kosher, oleh itu orang Israel telah membasmi perosak dengan cara yang unik: dengan memakannya. Belalang goreng dan coklat ditutup nampaknya akan dilanda ribut (tidak ada yang dimaksudkan) 

Ramai orang pernah menganggap bahawa serangga adalah makanan yang paling pelik di seluruh dunia, tetapi tidak bagi mereka.

8. Sperma ikan

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:shirako-sashimi.jpg
Kredit: via All That’s Interesting

Ia juga dikenali sebagai shirako. Kelazatan yang dimaksudkannya adalah kantung sperma sama ada ikan kod, ikan salmon atau ikan buntal. Walaupon kelihatan agak pelik seperti gumpalan putih atau otak kecil, mereka dikatakan mempunyai rasa kastard yang manis. 

Mereka mengatakan ia mempunyai sejumlah faedah kesihatan. Amacam tergoda tak?

Selain itu, Jepun juga terkenal dengan ‘vending machine’, yang menyajikan bir, pisang dan ketam hidup!

9. Telur seabad

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:shutterstock_741885331 (1).jpg
Kredit: via fazlina.com

Ia juga dikenali sebagai telur padi, telur peram, telur Pindang Cina atau telur hitam.

Di China, ia dianggap sebagai makanan istimewa dan sering dihidang sebagai pembuka selera di majlis perkahwinan dan parti-parti lain. Ia boleh dicampur bersama-sama dengan telur tradisional, dikisar dan digunakan sebagai topping. Ia juga didapati dalam sup, bubur, telur dadar  dan beberapa hidangan yang lain.

Macintosh HD:Users:lina_aneesa:Downloads:EUd5RJCXkAEZfbd.jpg
Kredit: via NFLmemes

Menarikkan?? Mana satu yang korang nak cuba?? 

Kredit gambar utama: via Epicurious

Read Previous

Wall’s Malaysia Membawakan Carte D’Or! Rangkaian Aiskrim Premium Dari Perancis Kepada Rakyat Malaysia

Read Next

TV AlHijrah Melancarkan Inisiatif Baru Kempen Jom Vaksin Untuk Menggalakkan Rakyat Hadiri Sesi Vaksinasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 2 =