China Buat Matahari Tiruan, Suhu 10x Ganda Lagi Panas Dari Yang Sebenar

Semakin hari, China ni semakin ke depan. Dia punya power dalam teknologi pembuatan memang tak dapat dinafikan.

Kalau dulu pernah viral makanan plastik di China, kali ni China sekali lagi tampil ke depan bila dilaporkan dah cipta matahari fake! Yang dasyatnya dia punya suhu 10x ganda lagi panas dari matahari sebenar. 

Biar betul korang?!

Kredit: Geographical

Kalau korang nak tahu, suhu permukaan matahari ialah 5,500°C. Kalau 10x ganda maknanya suhu matahari tiruan ni dalam 55,000°C la kan?

Dalam satu laporan, China dikatakan telah cipta satu reactor nuclear yang terbesar dan termaju yang boleh beroperasi pada suhu 15 juta °C mampu hasilkan tenaga dan haba yang banyak sampaikan mampulah selesaikan masalah jana tenaga dekat sana.

Kredit: SCMP

Sekarang ni seluruh hidupan dunia bergantung kepada nuclear fusion yang ada dalam matahari untuk teruskan kehidupan. Jadi kalau nuclear fusion tu terhenti, matahari akan mati dan manusia pun akan hilang sumber tenaga semula jadi.

Jadi dengan adanya reactor matahari fake China ni, katanya masalah ni dapat diselesaikan. Penduduk dunia tak payah bimbang mana lagi nak cari sumber tenaga. Disebabkan tahap kepanasan dan tenaga yang dihasilkan jugalah reactor ni dipanggil sebagai matahari fake. 

Kredit: The Pioneer

Sebenarnya saintis China dah mula buat matahari fake ni sejak tahun 2006 lagi tapi dengan skala yang lagi kecil. Seiring dengan masa, teknologi ni dibesarkan pembuatannya.

Sis cuma terfikir, kalaulah cahaya matahari yang ambil masa dalam 8 minit untuk sampai ke bumi ni boleh buat siapa yang memandangnya secara terus buta, apa akan berlaku kalau kita terpandang matahari fake ni?

Read Previous

KFC Buat TV Siri Parodi Bertemakan Komedi, Dramatis & Thriller

Read Next

Budak Sarawak Campak Kucing Demi Viral Di TikTok!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + nineteen =